Nastasarjat

Nastasarjojen kansikuvasarjaksi pääsi Dan Dare, Pilot of the Future

Dan Dare on Eagle -lehdessä esiintynyt Frank Hampsonin luoma ja tuottama 50-luvun peribrittiläinen, ylväs, tyylikäs, sliipattu yläluokkainen, naisia karttava avaruuspilotti. Danin seikkailut syntyivät aikana, jolloin saarivaltio oli nousemassa jaloilleen sodan jäljiltä, ja kertoivat kunniakkaasta tulevaisuudesta, jossa Britannia johtaa maapallon hallintoa. Seikkailut sijoittuivat alkujaan 50-luvun tyyliin sopien vielä hyvin lähelle, aurinkokuntamme lähikappaleille. Hyvät ovat hyviä ja pahat pahoja, rumia, eivätkä hallitse kriketin sääntöjä. Välimuotoja ei sarjoissa tunnettu.

Nykylukijalle alkuperäisen moralistisen yläluokan sankarin - "He did not drink or swear, he only fired in self defence and always told the truth" - seikkailut ovat aika naivia luettavaa, mutta kyllä sarjassa jotakin mukaansatempaakin on, kuten laadukkaat käsikirjoitukset ja upea kuvitus. Ei heppu turhaan ole yksi tunnetuimmista eurooppalaisista scifisankareista.

Frank Hampsonin annettua sarjan tuotannon muille taitelijoille (kuten Harold Johns, Don Harley, Frank Bellamy) 50-luvun lopussa, jatkoi sarja yhä suosittuna ilmestymistään aina vuoteen 1974 saakka. Tuota vuotta, viimeisen Dan Daren Eagle-esiintymiskertaa kiihkeimmän fanit pitävät sarjan päätöskohtana. Uusittu Dan Dare ilmaantui 2000AD lehden sivuille, mutta kuihtui pian, lähinnä Judge Dreddin alta pois. Toinen toinen-tuleminen tapahtui 80-luvulla, mutta Daren suuruudenajat olivat jo auttamatta ohi.

Suomalaisittain sarjoja on julkaistu onnettoman vähän. Nastasarjojen lisäksi Peitsi lehdessä oli 5-1962...5-1965 Darea kaksi mustavalkoista sivua kerrallaan. Tätä kirjoittaessa (toukokuu 2004) sarjaa tulee sentään lasten maanantaiaamun piirretyissä. Vaikka piirrossarjassa, varsinkin ulkoasun kautta on pyritty säilyttämään 50-luvun henki, on tämä kännykkäsukupolven - "Blast the alien" - Dan Dare kaukana alkuperäisestä hahmostaan.

Dan Daren seikkailut alkoivat Nastasarjojen näytenumerossa. Näytenumero liittyi Nasta ja Sarjakuvalehden yhdistämiseen ja julkaistiin yhteisnumerona sekä Nastan 9-1963 että Sarjakuvalehden 17-1963 kansilehtien sisällä. Seikkailu päättyi lehdessä 21-1964.

Nastasarjat alkoi ilmestyä varsinaisesti vuonna 1964.

Nastasarjoissa oli myös yksi varhainen Bob Morane kertomus.

1965-19..24 numeroissa esitettiin
Ritarin Miekka
Kuvassa ranskankielinen alkuperäiskansi.

Kaksi Mac Raboyn kuvittamaa Flash Gordon tarinaa, joilla ei ollut suomenkielistä nimeä löytyvät numeroista

1964-14 (The Radioactive Man)
1964-19 (Sharks)